Krewetki w sosie śmietankowo winnym
Składniki
500g Krewetek (najlepiej królewskie),
Masło (ok. 50g)
Czosnek,
Szczypior,
Serek topiony śmietankowy (3 trójkąciki)
Papryka ostra,
Białe wytrawne wino.
Przepis
Jeśli mamy mrożone krewetki - rozmrażamy,
Szatkujemy czosnek.
Drobno kroimy szczypior.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek i lekko szklimy,
Opruszamy papryką ostrą wedle uznania.
Wrzucamy krewetki i podsmażamy ok 2 minuty z każdej strony, podlewając białym winem (ok 1 lampki)
Po przesmażeniu przekładamy krewetki na talerz, a do pozostałego na patelni sosu dodajemy 3 trójkąciki serka mietankowego rozpuszczając go do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy połowę posiekanego szczypiorku.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji sosu, krewetki przekładamy do głębszego naczynia, zalewamy powstałym sosem z patelni i posypujemy resztą szczypiorku.
Podajemy na ciepło z kromkami bagietki i lampką białego wina.
Osobiście polecam jako dodatek ziemniaki-talarki.