Przepisy Marcaja

Pizza

Pizza Pizza

Składniki

Podane składniki wystarczają na wyrobienie ciasta na ok. 8-9 krążków pizzy o średnicy ok. 20 cm.

0,9 kg mąki pszennej (tortowa 405, będzie idealna)
0,1 kg mąki krupczatki
260 ml zimnej wody (troszkę więcej niż szklanka)
260 ml zimnego mleka
2,5 łyżki stołowej oleju
1 łyżeczka (mała) cukru
1,5 łyżeczki (małej) soli
13 g świeżych drożdży (eksperyment pokazał, że drożdże w proszku się nie sprawdzają)
ser mozzarela
oregano

SOS POMIDOROWY - przyznam szczerze, że tutaj poszedłem na łatwiznę i sprawdzony smak, który idealnie się komponuje z pizzą. Polecam "Spaghetti FIX" np. Knurra :) Z dwóch torebek wyjdzie sosu w sam raz, zamiast 500 ml wody na te dwie torebki, dajemy 300, żeby sos był gęsty, odstawiamy do wystygnięcia.

Przepis

1. Rozpuszczamy 13 g świeżych drożdży w 260 ml zimnej wody
2. Tak rozrobione drożdże wlewamy wraz z resztą składników (mleko, mąką krupczatka, mąka pszenna, sól, cukier, olej) i mieszamy razem.
3. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dając mu ciepło z rąk i ugniatamy na jednolitą masę, konsystencja powinna być lekko lepka, ale sztywna. Fakturą przypomina gumę do życia.

Tak wygniecione ciasto odstawiamy w naczyniu na ok. 5-7 minut.
4. Po 5- minutowym leżakowaniu ciasta dzielimy je na kulki wielkości pięści i wkładamy na półkę do lodówki. Zostawiamy ciasto do dalszego leżakowania, ok. 4-5 h, mimo niewielkiej ilości drożdży ciasto urośnie.
5. Po upływie tych paru godzin wyciągamy kulki i posypawszy stół mąką formujemy placki. Ja używam wałka do ciasta, wałkuję na grubość taką jaką lubię więc meeeeeega cienko, jak chips czy tortilla. Ciasto powinno być elastyczne, więc nie powinno się rozrywać.
W tym momencie możemy nagrzać piekarnik. Pizza lubi temperaturę 250 - 300*C, Włączamy termoobieg i czekamy aż pudełko się porządnie rozgrzeje.

6. Po rozwałkowaniu ciasta wsadzam je na blaszkę do pizzy z dziurkami, możecie kupić taką w sklepach takich jak Real czy Tesco.
7. Po rozłożeniu ciasta na blasze możemy zawinąć i uformować, niektórzy robią serowe brzegi. Wcześniej ugotowany sos FIX, ostudzony i gęsty (musi być gęsty bo jak będzie woda namoknie ciasto i zrobi się papka)

Rozsmarowujemy go delikatnie okrężnymi ruchami, warstwą taką aby przykryć cały placek (3-4 łyżki stołowe na 20cm pizze)

Pizza nie może być za ciężką, bo rozmoknie i będzie opadała, ciasto nie wytrzyma dużego ciężar.

8. Pizzę posypujemy lekko serem, który się roztopi. Mozzarelli wystarczy posypać tak, żeby przykryć lekko sos. Kładziemy ulubione składniki! WAŻNE: Nie ładujcie dużo, i dodatki na ser a nie ser na dodatki, ładniej będzie się prezentować i smakować także. Wkładamy pizze do piekarnika.

9. Pizza siedzi w piekarniku do zarumienienia brzegów lub odejścia od blaszy, u mnie zajmuje to 3-4 minuty. Po wyjęciu pizzę posypujemy oregano. Smacznego !!!