Paella
Składniki
Ryż długoziarnisty (250g)
3 ząbki czosnku
cebula
łyżka oliwy
łyżka masła
czerwona papryka
mała puszka zielonego groszku
pierś kurczaka
krewetki koktajlowe
kiełbasa chorizo
szafran
ostra papryka
cytryna
2 lampki wina
Przepis
1. Podsmaż kurczaka na oliwie aż się zarumieni.
2. W połowie dodaj pokrojony czosnek i cebulę.
3. Zalej lampką wina.
4. Wsyp ryż, zalej wodą tak, aby cały ryż był przykryty.
5. Dodaj szafranu i mieszaj żeby się nieprzypaliło
6. Na drugiej patelni rozgrzej masło i trochę czosnku.
7. Podsmaż krewetki 2-3 minuty, dodaj wino.
8. Dodaj do krewetek ostrej papryki.
9. Do ryżu dosyp groszek, dodaj czerwoną paprykę i kiełbasę.
10. Dodaj do głównej patelni podsmażone krewetki.
11. Jak ryż będzie już gotowy ozdób cytryną.
Smacznego!